Musețelul

comoara ascunsa din camara bunicii

May 29, 2023

-Matricaria chamomilla-

Musetelul (Matricaria chamomilla), denumita popular si romanita, este o planta medicinala, care apartine familiei Asteraceae. Creste, in mod obisnuit, in flora spontana de pe tot cuprinsul Romaniei. Totusi, data fiind importanta sa pentru industria alimentara si farmaceutica, musetelul a devenit planta de cultura.

Musetelul este o planta anuala ce infloreste pe toata perioada verii, cu tulpina ramificata si flori galben-aurii, cu petale albe si are fructul o achena. Pentru terapii medicale se recolteaza florile, care se usuca. Din flori uscate se face renumita infuzie cu musetel, care este atat de eficienta incat batranii dobrogeni le numeau „Florile Raiului”.

Principalele calitati medicinale ale musetelului:

  • antispastic
  • antiseptic
  • bacteriostatic
  • antiinflamator
  • dezinfectant
  • anestezic

Totodata, preparatele pe baza de musetel au si calitati de tonic capilar, fiind de asemenea, emoliente, carminative, cicatrizante si sudorifice. Infuzia cu musetel este utilizata in multe afectiuni, dar cu precadere in gastrite, enterocolite, colite, deci in afectiuni ale stomacului sau intestinelor. In combinatie cu menta, musetelul rezolva in mod decisiv crampele stomacale. De asemenea este recomadat si in afectiuni ale ficatului, bilei si a rinichilor.

Musetelul se foloseste in general pentru uz intern, dar se poate aplica si extern (sub forma de infuzie fie sub forma de tinctura sau ulei) in vederea ameliorarii sau tratarii simptomelor stomatitelor, aftelor, eczemelor, ulceratiilor, hemoroizilor, a ranilor vechi sau a arsurilor.